- De ziel van de kunstenaar zit in de materie waarmee zij werkt -

Na de succesvolle expositie van de prachtige schilderijen van de Spaans/Nederlandse topkunstenares Lita Cabellut die in het afgelopen jubileumjaar de muren van de Bloemenbeek verfraaiden, biedt de Bloemenbeek u nu opnieuw een kunstenares aan van internationale faam! De van oorsprong uit de Oekraïne afkomstige, maar al sinds 18 jaar in Nederland woonachtig en werkende Svetlana Tartakovska. Kenners zien direct de bijzondere kwaliteit van haar prachtige schilderijen waarop -zeer realistisch- portretten zijn afgebeeld. Portretten met een bijzonder verhaal: sommige vertellen de trieste werkelijkheid van jonge meisjes die -nog steeds- uitgehuwelijkt worden, andere bieden u als kijker een blik op diverse modellen die Svetlana Tartakovska de afgelopen decennia al geschilderd heeft.

Wellicht de bekendste daarvan is het schilderij dat zij van mediatycoon Joop van den Ende gemaakt heeft en waarmee zij het tv-programma ‘Sterren Schitteren op het Doek’ in 2013 gewonnen heeft.

In de zomer van 2017 komt het nieuwe kunstboek van Svetlana Tartakovska uit, een happening waar wij u nog nader over informeren. Deze unieke tentoonstelling wordt ook deze keer weer mogelijk gemaakt in samenwerking met de Amsterdamse kunstgalerie Gallery238 (www.gallery238.com)

lees verder »

Als eerste in Nederland en ter gelegenheid van ons 50-jarig jubileum in 2016, heeft er een expositie plaatsgevonden uit de meest recente serie van Lita Cabellut kunnen tonen, te weten: schilderijen uit de serie ‘Black Tulip’!

 

Schilderijen uit deze bijzondere serie zijn eind 2014 door koning Willem-Alexander en koningin Maxima op Staatsbezoek meegenomen naar Japan en medio 2015 getoond in musea in Mumbay en Delhi in India, dit tijdens de handelsmissie van de Nederlandse regering. Minister-president Mark Rutte heeft de expositie destijds geopend.

Lita Cabellut, (Barcelona,1961) maakte als 12 jarige kennis met de kunst in het Prado, verliet Spanje voor een opleiding aan de Rietveld Academie in Nederland, vanwege het “bijzondere licht” en is sindsdien werkzaam in Nederland.

In het werk van Cabellut is de voortdurende spanning tussen het leven en het individu intens aanwezig in ieder werk. Deze tweedeling lijkt nog benadrukt door de indeling van de  tentoonstelling in ‘Trilogie van de Twijfel’ en ‘Sterke Vrouwen’, schilderijen die eerder in musea in binnen- en buitenland te zien waren.

Mei van dit jaar zend de NPO de nieuwste documentaire uit over Lita Cabellut . Op het moment van drukken van deze feestbrochure was de exact datum van uitzending helaas nog niet bekend, maar uiteraard zullen wij onze relaties hierover nader berichten.

Begin 2017 toont het museum Fundacio Vilas Casas in Barcelona maar liefst zeven maanden een retrospectief van schilderijen van Lita Cabellut. Enkele schilderijen die nu in Landhuishotel De Bloemenbeek hangen, zijn daar dan ook te zien. De schilderijen van Lita Cabellut kunt u tijdens ons gehele jubileumjaar zien in de Bloemenbeek.

De expositie grotendeels afkomstig uit privé collecties is mede mogelijk  gemaakt door Paul & Jeannette Lohman van Gallery238-Amsterdam (Gallery 238).

 

 

Reserveren